Net na het overlijden

Als je kindje overlijdt bij de geboorte, dan duiken er plots ook veel praktische vragen op waar je als jonge ouder nog nooit hebt bij stilgestaan. Mag ik mijn kindje een naam geven? Mag ik mijn kindje begraven? Heb ik recht op bevallingsverlof? Je hebt meestal maar enkele dagen tijd om belangrijke beslissingen te nemen. De antwoorden op de meeste vragen zijn afhankelijk van het 'statuut' van je kindje. De Belgische wetgeving onderscheidt 3 situaties:

  1. Je kindje werd levenloos geboren na een zwangerschapstermijn van minder dan 180 dagen.
  2. Je kindje werd levenloos geboren na een zwangerschapstermijn van meer dan 180 dagen.
  3. Je kindje werd levend geboren. De aanwezige arts of vroedvrouw bepaalt of je kindje levend geboren werd.

 

1.  Je kindje werd levenloos geboren na een zwangerschapstermijn van minder dan 180 dagen

Er wordt geen enkel wettelijk document opgemaakt. Er is geen aangifte- of begraafverplichting. Je kindje wordt niet ingeschreven in geboorte/overlijdensregisters, en krijgt dus officieel geen naam. Je mag natuurlijk wel zelf je kindje een naam geven. Crematie is toegestaan.

Begraven is mogelijk op eenvoudig verzoek, via de begrafenisondernemer of de burgerlijke stand. Je mag je kindje begraven vanaf een bepaalde zwangerschapstermijn. Deze termijn is echter afhankelijk van het gewest waarin je woont. In het Vlaamse gewest moet er in elke gemeente een ruimte voorzien worden om te vroeg geboren kindjes te begraven vanaf een zwangerschap van 12 weken, in het Brusselse hoofdstedelijk gewest vanaf 16 weken, in Wallonië vanaf 14 weken.

De wijze waarop de begraving plaatsvindt wordt op niveau van de gemeenten gereglementeerd.
Meestal is dit op een anonieme foetusweide. In sommige gemeenten staat men toe om je kindje te begraven in een afzonderlijk kindergrafje. Vraag dit zeker na bij je gemeente! Er is geen verplichting om zelf voor een begrafenis te zorgen. Soms regelt het ziekenhuis een waardig afscheid, soms wordt het kindje ook meegegeven met het ziekenhuisafval.

Je hebt geen recht op sociale tegemoetkomingen, m.a.w. je krijgt geen bevallingsverlof, kraamgeld, of klein verlet bij een overlijden.

 

2.  Je kindje werd levenloos geboren na een zwangerschapstermijn van meer dan 180 dagen

Er wordt een akte van 'levenloos aangegeven kind' opgemaakt. Het kind wordt enkel ingeschreven in de overlijdensregisters. Sinds 1999 kan je je kind één of meerdere voornamen geven. Sinds 2007 (wet op de afstamming) mag de naam van de vader ook op de akte vermeld worden. Deze vermelding is niet hetzelfde als een erkenning.
Heb je als ongehuwde vader je kindje erkend vóór de geboorte, dan vervalt deze erkenning bij een doodgeboorte.

Er is een verplichting tot begraving of crematie.
In de meeste gemeenten is er een apart veldje waar kleine kinderen begraven worden. Vraag zeker na in je gemeente voor welke periode de concessie geldt en of je deze al dan niet kan verlengen.

Je hebt recht op sociale tegemoetkomingen zoals bevallingsverlof, kraamgeld, … De vader heeft recht op klein verlet voor de geboorte en het overlijden. In het jaar van geboorte is je kindje ook fiscaal ten laste.

 

3.  Je kindje werd levend geboren

Het is de aanwezige arts of vroedvrouw die vaststelt of je kindje levend geboren werd. Hoe vreemd het ook lijkt, de zwangerschapsduur speelt hier geen enkele rol.
Er moet een geboorteakte en een overlijdensakte opgemaakt worden, ongeacht de zwangerschapsduur of het geboortegewicht.
Indien de aangifte van de geboorte op de burgerlijke stand samen met deze van het overlijden wordt gedaan, dan wordt het kind enkel ingeschreven in het overlijdensregister. Artsen hebben soms hun eigen interpretatie over 'levend' of 'dood'. Dikwijls wordt er een beslissing genomen 'in het belang van de ouders' zonder hen daarin te kennen.  Misschien vanuit de overtuiging ouders niet te willen belasten met de administratieve rompslomp. Nochtans maakt die beslissing voor de ouders een wereld van verschil.

 


Deze teksten zijn louter informatief. Er kan hoe dan ook geen juridische afdwingbaarheid op gebaseerd worden.
Wens je meer info over je persoonlijke situatie, stuur dan een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..