Search
× Search

Informatie en aanbod

Met Lege Handen is meer dan alleen maar een zelfhulpgroep voor ouders van een overleden baby. We werken actief samen met andere organisaties en verenigingen die bij onze werking aanleunen en bieden ook onze expertise aan ziekenhuizen en onderwijsinstellingen die iets willen opsteken van onze ervaringen. Dit doen we door middel van lezingen, getuigenissen of workshops.

Vanuit de overtuigen dat hulpverleners veel kunnen leren uit hun ervaringen komen de vrijwilligers van Met Lege Handen graag getuigen over het verlies van hun kindje. Al naar gelang hoeveel tijd er in te vullen is komen één of meerdere sterrenouders hun verhaal en ervaringen delen.

Lezingen zijn vraag gestuurd en worden ingevuld naar wens van de organisator van een evenement en op maat van de doelgroep. Vaak voorkomende thema’s zijn bijvoorbeeld rouwverwerking, omgaan met vreugde en verdriet en omgaan met ouders van een pas overleden baby.

Een greep uit vaak voorkomende lezingen:

Zorgonderzoek Met Lege Handen

Nog al te vaak krijgen ouders van een overleden baby, goedbedoelde maar zeer kwetsende raad van zorgverleners. Ook andersom zijn sommige zorgverleners zich niet ten volle bewust van hun bijzonder deugddoende, diep menselijke en empathische handelingen en woorden, die in de herinnering van vele ouders een blijvende troost zijn. MLH heeft daarom een niet-wetenschappelijk belevingsonderzoek uitgevoerd onder haar leden, om te weten waar de noden liggen van de ouders op het moment dat hun kindje sterft. Vanuit deze noden gaan we na wat gepaste zorg kan betekenen en hoe deze kan geboden worden door diverse zorgverleners, hun opleidingen en instellingen waar men aan verbonden is. Resultaten van dit onderzoek worden meegedeeld en besproken. MLH trekt volgende conclusie uit dit onderzoek.

De zorgverlener is een belangrijke hefboomfiguur voor ouders naar een nieuwe en geslaagde integratie in de maatschappij!

Van vroedkunde naar verlieskunde

Deze lezing geeft een leidraad voor vroedvrouwen bij het verbeteren van de zorg voor ouders en hun overleden baby. Hierbij wordt onze ervaringsdeskundigheid in het begeleiden van rouwende ouders verbonden met een nieuw theoretisch kader over rouw- en verliesbegeleiding, waarbij zorg vertrekt vanuit een zorgvraag, niet uniform is, en steeds is aangepast aan de noden van de rouwende.

"Noem de dood bij naam
zonder te fluisteren of plechtig te doen
zo benoem je ook het verdriet
en is er ruimte voor rouw
want dood is gewoon doodgewoon
voor altijd deel van ons leven."

(Marleen Vertommen)

Zorg en zelfzorg bij rouw en verlies

Dit is een workshop voor studenten in de zorg en zorgverleners. Zorg bij rouw en verlies spreekt steeds eigen verlieservaringen aan. Zorgverleners kunnen enkel van betekenis zijn voor rouwenden als ze ook een evenwicht vinden met hun eigen verlieservaringen. Naast het aanbieden van een leidraad tot het verbeteren van de zorg voor ouders en hun overleden baby, geven we ook tips en tricks over zelfzorg.

Hoopvol leven met de dood van je kind

Deze lezing voor het brede publiek gaat over de impact van verlies op ons leven. Met getuigenissen, teksten, poëzie, beeld en muziek geven we voorbeelden van hoe verlies van een betekenisvolle persoon een kwetsbaar maar ook kostbaar deel van je verdere leven kan zijn. Rouw als inspiratie in de kunst. Rouw als krachtbron in het leven. Rouw en veerkracht.

"Misschien moeten we verlies niet verwerken maar verwerkt verlies ons.
We rouwen omdat we leven, we leven omdat we rouwen.
Veer-kracht, is er iets kwetsbaarder dan een veer?
En toch verbinden we het woord 'veer-kracht' met kracht.
Dat is de kern van rouwen."

(uit Gehavend, Johan Maes)

Lezingen worden gegeven voor Marleen Vertommen, duren ongeveer 1,5 uur met ruimte voor vragen en kosten 350€ + vervoerskosten.

Workshops worden volledig uitgewerkt op vraag van de organisator in het kader van een evenement. Een workshop duurt ongeveer 3 uur, wordt gegeven door Marleen Vertommen en kost 300€ + vervoerskosten.

Voor meer informatie kun je bij ons terecht via info@metlegehanden.be.

Steunend lid worden

Je kan steunend lid worden van onze vereniging door een vrije bijdrage te storten op onze rekening (BE90 7390 0138 0532)

Je kan dan, als je wil, ons tijdschrift “’t Lichtpuntje” en/of onze nieuwsbrieven ontvangen.
Stuur dan een mailtje met je adres en/of mail adres naar info@metlegehanden.be

Publicaties

We bieden een gratis flyer en brochure aan voor alle professionals die in contact komen met sterrenouders en hen willen ondersteunen.

Flyer

De flyer is een drieluik waarin onze vereniging kort wordt voorgesteld en waarmee ouders hun weg naar ons kunnen vinden.

Je kan deze gratis aanvragen via bestellingen@metlegehanden.be (ev. vrije bijdrage)

Brochure Afscheid Nemen

In ons boekje Afscheid nemen vind je, naast ervaringen van andere ouders, ook praktische informatie die onmiddellijk na het overlijden van hun kindje van betekenis kan zijn: een naam voor hun kindje, tastbare herinneringen, familie, begrafenis, …
Het terug thuis zijn komt eveneens aan bod.

Deze brochure wordt in verschillende ziekenhuizen en door zorgverleners aan de ouders afgegeven bij het verlies van hun baby.

Je kan deze gratis aanvragen via bestellingen@metlegehanden.be (ev. vrije bijdrage)

Dans Met Lege Handen

De dans 'met lege handen' vertelt over verwachting, verlies, wanhoop, rouwen, aanvaarden.

Deze dans werd in opdracht van de vereniging Met Lege Handen gechoreografeerd door Sofie Verhoelst.  Zij deed dit deels op muziek die gecomponeerd werd door studentes Master Muziektherapie van LUCA School of Arts Campus Lemmens Leuven (zie nieuwsitem Muziek 'met lege handen').  18 amateurdanseressen van de Leuvense Balletakademie zetten hun passie voor dans in om het aangrijpende verhaal te vertellen van ouders die een kindje verloren.

Dans en muziek nemen over daar waar woorden soms tekortschieten.

Je kan deze bekijken via volgende link:  https://www.youtube.com/watch?v=Ejsr7iCOocc

Muziek Met Lege Handen

Het muziekstuk 'met lege handen' vertelt over verwachting, verlies, wanhoop, rouwen, aanvaarden.

Het werd in opdracht van de vereniging Met Lege Handen gecomponeerd en gespeeld door studentes Master Muziektherapie van LUCA School of Arts Campus Lemmens Leuven.

De DVD 'met lege handen' bevat de muziek met filmbeelden van de uitvoering.

Twee bestanden op de DVD:
 - MLH 960x540 (smartphone)
 - MLH 1280x720 (tablet, PC, TV)

Kostprijs: 10 euro + verzendingskost

Bestellen kan via bestellingen@metlegehanden.be

Facebookpagina

Volg ons op facebook voor de laatste informatie!
https://www.facebook.com/MetLegeHanden/

Copyright 2024 Met Lege Handen
Back To Top